Terug naar vorige pagina

Natuur & historie

Ontdek de omgeving en de geschiedenis
Uw vakantie start hier

Fietsen en wandelen Callantsoog

De camping grenst direct aan het Kooibos, waardoor u over een landweggetje naar het dorp kunt fietsen of wandelen. Het Kooibos is een natuurgebied van Staatsbosbeheer en is vooral de moeite waard door een zeer bijzondere plantengroei.

Op zoek naar mooie fiets- en wandelroutes door de duinen?

Bekijk fietsroute

Bekijk wandelroute

Het Zwanenwater

In de duinen iets ten zuiden van Callantsoog bevindt zich het Natuurreservaat 'Het Zwanenwater'. Een 600 ha groot zeldzaam mooi duinlandschap met 2 grote duinmeren, vochtige duinvalleien, bloemrijke graslanden, moerassen, vijvers, heide en bos. Hier geniet u van een zilte zeebries, wuivend helmgras en eindeloze vergezichten. 's Morgens en 's avonds geurt het duin in het voorjaar naar zoete welriekende nachtorchis en kamperfoelie.

Meer informatie

Kaasmarkt Alkmaar

Vanaf de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september, wordt in Alkmaar op het Waagplein iedere vrijdagmorgen van 10.00 uur tot 12.30 uur de kaasmarkt gehouden.

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor deze kaasmarkt. De kazen worden door handelaren via handjeklap verkocht. Daarna komt het 400 jaar oude kaasdragersgilde in actie om met berries de kaas af te voeren. In het Kaasmuseum wordt alles over zuivelbereiding wordt verteld.

Meer informatie

Helderse Vallei

De Helderse Vallei is gelegen op een unieke locatie in natuurgebied Mariëndal, aan de zuidkant van Den Helder, in de directe nabijheid van duinen, strand, bos en moerassig struingebied. De Helderse Vallei biedt alles voor een ontspannen dagje uit in de natuur! De kinderboerderij omvat diverse dierenverblijven en twee dierenweides. U kunt de dieren van dichtbij bekijken en aaien! Op de kinderboerderij wonen dieren van bijzondere Hollandse rassen. 

Meer informatie

Fort Kijkduin

In het museum van Fort Kijkduin komt u alles te weten over de geschiedenis van dit fort, één van de forten welke voor de kustverdediging werd gebouwd en de andere forten van Den Helder. Den Helder kreeg als vestingstad met zijn Rijkswerf vele bombardementen te verduren. Er wordt onder andere uitleg gegeven over de beginperiode van het fort, de landing van Engelse en Russische soldaten in Noord Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin. 

Meer informatie

Zaanse Schans

Op de Zaanse Schans worden nog de tradionele oudhollandse ambachten beoefend. Het is een belevenis om in het toepasselijke decor van houten huizen, schuren en molens uit vorige eeuwen, te zien wat mensen vroeger met hun handen maakten. Gelukkig zijn deze technieken niet verloren gegaan.

Ook in de industriemolens zijn ambachtelijke productieprocessen te zien, zoals het slaan van olie in oliemolens.

Meer informatie

Rijkswerf Willemsoord

Willemsoord, de vroegere scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine, is nu een prachtig monumentaal deel van Den Helder. Het fraai gerestaureerde complex huisvest een diversiteit aan ondernemers en instellingen. Er is voor ieder wat wils; musea, diverse horecagelegenheden, kinderspeelparadijs, bioscoop, familievermaakcentrum, bowling, museale schepen, kunst, cultuur, sportgelegenheden en nog veel meer.

Meer informatie

Bataviawerf Lelystad

Op de reconstructie van VOC-schip de Batavia ervaart u het harde leven aan boord van dit schip. U waant zich helemaal terug in de 17de eeuw. Bij de handelsgeest van de Gouden Eeuw horen natuurlijk ook ambachten, zoals smeden en touw maken. U mag zelf de handen uit de mouwen steken en ervaren hoeveel werk een ambacht met zich meebrengt!

Meer informatie